Patiser
July 15, 2025 2025-07-15 20:22Patiser

COD C.O.R./N.C.: 751203
Cod Calificare:Patiser RO/02/0721/235
Durata: 18 săptămâni
Acreditat: Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii Solidaritățiii Sociale şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional. Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare. Pregătirea minimă obligatorie: 8/10 clase, învățământul minim obligatoriu, în funcție de anii de absolvire.
Certificat acreditat ANC (diploma) – Certificatele obținute au valabilitate permanentă și sunt recunoscute național și la nivelul Uniunii Europene. Programul de evaluare reprezintă o modalitate prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile, doresc să se califice în domeniu, sau care au deja experiență dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru.
Programul de calificare reprezintă cea mai rapidă modalitate prin care persoanele se pot califica, şi/sau pot obţine un certificat de calificare în condițiile în care au deja experiență în domeniu.
DESCRIEREA CALIFICĂRII
Cursul de Patiserie este recomandat celor ce își doresc să realizeze cu mâinile proprii produse de patiserie care să cucerească cele mai pretențioase și rafinate simțuri. Combină ingrediente de calitate cu știința și arta! Îmbină tradiția cu tehnici inovatoare și alege mixul perfect dintre gust, aromă și textură. Acest curs își propune să aducă firmituri de fericire iubitorilor de patiserie dar și tehnici solide de lucru în domeniu. Te așteptăm cu determinare, pasiune și dorința de a deveni cel mai bun. Descoperă Patiseria de „atunci” și de astăzi! Urmând cursul de patiserie îți dezvolți tehnicile de lucru și abilitățile în domeniu. În plus, înveți despre ingredientele de baza, rolul lor în produse dar și modul în care acestea interacționează sau se comportă. O altă temă foarte importantă a cursului se referă la procesele și etapele tehnologice, fluxul de lucru și tot ceea ce ține de buna funcționare a unei patiserii.
TEME ABORDATE CURS PATISERIE
Preparate din foi de plăcintă românească (plăcintă brăileană, plăcintă dobrogeană, ștrudele) și foi de plăcintă grecească (baclava, trigoane)
Preparate din aluat opărit (ecler, globulețe)
Preparate din aluat fraged (prăjituri cu aluat fraged, linzer, șprițate)
Preparate din aluat fluid (pandișpan, rulade, checuri)
Preparate din aluat dospit (brânzoaice, cozonac, covrigi polonezi)
Preparate din aluat foietaj franțuzesc (buseuri, sărățele)
Preparate din aluat foietaj danez (croissant)
Produse și elemente de decor moderne
Modalitatea de preparare a biscuiților
Modalitatea de preparare a fursecurilor (paleuri, pricomigdale, langues de chat, fursecuri din foi de doboș și foi ruladă, fursecuri din albuș, fursecuri din foietaj)
Ce competențe obțin după absolvirea cursului de Patiser?
După absolvire se eliberează un certificat de calificare, însoțit de suplimentul descriptiv care atestă dobândirea următoarelor competențe:
Utilizarea noțiunilor introductive de TIC – competențe digitale
Dobândirea noțiunilor de bază civice și sociale organizațional
Dobândirea noțiunilor de bază antreprenoriale
Aplicarea normelor de securitate și sănătate în muncă
Aplicarea normelor de protecție a mediului
Aplicarea normelor de igienă și de siguranță a alimentelor
Întocmirea documentelor specifice patiseriei
Exploatarea utilajelor și echipamentelor utilizate în patiserie. Utilizarea ustensilelor.
Cunoașterea și pregătirea materiilor prime și auxiliare folosite în patiserie
Recepția calitativă și cantitativă a materiilor prime și auxiliare
Depozitarea și transportul materiilor prime, auxiliare și a semifabricatelor
Prepararea și prelucrarea tipurilor de aluat pentru patiserie
Prepararea și prelucrarea cremelor și umpluturilor
Prepararea și prelucrarea semifabricatelor pentru finisare și decor
Asamblarea semifabricatelor în vederea preparării la cald sau la rece
Pregătirea produselor finite de patiserie pentru depozitare și livrare
Asigurarea calității și siguranței alimentului a semifabricatelor și produselor finite de patiserie
PROGRAMUL DE CALIFICARE
Programul de calificare PATISER, reprezintă modalitatea prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile în care doresc acest lucru, sau au deja experiență în domeniu dar nu dețin un certificat care să ateste acest lucru.
CUI SE ADRESEAZĂ
Programul de evaluare se adresează tuturor persoanelor care:
doresc să obțină o calificare în domeniu;
dețin cunoștințe teoretice și experiență practică (cunosc meserie) dar nu pot face dovada calificării;
ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)
Procesul de evaluare este etapizat și presupune aplicarea unor metode și instrumente de evaluare destinate recunoașterii cunoștințelor și abilităților profesionale dobândite pe căi non-formale sau informale, și au urmat un program de formare profesională în acest sens. Evaluarea se face pe baza STANDARDULUI OCUPAȚIONAL și oferă garanția că persoana certificată a demonstrat că are cunoștințele și deprinderile necesare efectuării activităților descrise în acest standard.
METODE ȘI INSTRUMENTE DE EVALUARE CE POT FI UTILIZATE
Test scris – proba scrisă ce va urmări testarea cunoștințelor teoretice;
Întrebări orale și observare directă în condiții reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice);
TIP CERTIFICAT OBȚINUT
Certificat de Calificare Profesională, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii Solidarității Sociale și Ministerul Educației, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.
DURATA
Procesul de evaluare poate dura 130 de zile, de la data înregistrării cursului, iar la final, are loc examenul de absolvire
ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE:
- Copie carte de identitate
- Copie certificat de naștere
- Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)
- Copie act de studii (minim 10 clase)