Cofetar

Cofetar

COD C.O.R./N.C.: 751202

Cod Calificare:Patiser RO/02/0721/233

Durata: 18 săptămâni

Acreditat: Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii Solidaritățiii Sociale şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.

Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare.

Pregătirea minimă obligatorie : 8/10 clase, învățământul minim obligatoriu, în funcție de anii de absolvire.

Certificat acreditat ANC (diploma) – Certificatele obținute au valabilitate permanentă și sunt recunoscute național și la nivelul Uniunii Europene.

Programul de evaluare reprezintă o modalitate prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile, doresc să se aslifice în domeniu, sau care au deja experiență dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru.

DESCRIEREA CALIFICĂRII

Acest curs de COFETAR este recomandat pasionaților și iubitorilor de “dulce”, sau celor care vor să își transforme pasiunea pentru cofetărie într-o cariera !

Cursul de Cofetar reprezintă rețeta perfectă pentru ca să ajungi să realizezi deserturi deliciose, folosind tehnici tradiționale sau chiar metode inovatoare.

Învață bazele și experimentează! Adaugă pasiune și profesionalism în tot ceea ce faci și transformă prajiturile pe care le realizezi în adevarate experiente culinare.

Înscrie-te la Cursul de Cofetarie, și toate “necunoscutele” acestei meserii vor prinde sens.

Descoperă procesele și etapele tehnologice, pune-ți ordine în idei și inovează.

Transforma-ți pasiunea în artă și meserie

TEME ABORDATE CURS COFETAR

  • Semipreparate pe bază de zahăr: barot, fondant, caramel;

  • Semipreparate pe bază de ou și făină: blat alb, blat colorat, blat umed;

  • Semipreparate pe bază de fructe proaspete/fructe confiate, jeleuri;

  • Creme folosite în cofetărie: creme patissiere, creme pe bază de grăsimi, creme pe bază de frișcă;

  • Tehnologia prăjiturilor pe bază de bezea: macarons, pavlova;

  • Tehnologia prăjiturilor cu blat alb și blat colorat: combinația corectă a materiilor prime și estetica acestora;

  • Tehnologia prăjiturilor cu foi de ruladă: ruladă cu ganache, ruladă merengue;

  • Prăjituri și specialități de ciocolată: metode de temperare ciocolată, praline, decoruri;

  • Tehnologia de asamblare și decorare a torturilor: glazură oglindă, glazură velvet, inserții;

  • Tehnologia de realizare a înghețatei, parfaitului.

Ce competențe obțin după absolvirea cursului de Cofetar?

După absolvire se eliberează un certificat de calificare, însoțit de suplimentul descriptiv care atestă dobândirea următoarelor competente:

  • Utilizarea notiunilor introductive de TIC – competente digitale

  • Dobandirea notiunilor de baza civice si sociale organizational

  • Dobandirea notiunilor de baza antreprenoriale

  • Aplicarea normelor de securitate si sanatate in munca

  • Aplicarea normelor de protectie a mediului

  • Aplicarea normelor de igiena si de siguranta a alimentelor

  • Intocmirea documentelor specifice

  • Exploatarea utilajelor si echipamentelor utilizate in cofetarie si utilizarea ustensilelor

  • Cunoasterea si pregatirea materiilor prime si auxiliare folosite in cofetarie.

  • Receptia calitativa si cantitativa a materiilor prime, semifabricatelor si materialelor

  • Depozitarea si transportul materiilor prime, materialelor auxiliare si semifabricatelor

  • Prepararea si prelucrarea tipurilor de aluat folosite in cofetarie

  • Prepararea si prelucrarea semifabricatelor folosite in cofetarie

  • Prepararea si prelucrarea fursecurilor si produselor cu termen mare de valabilitate

  • Prepararea, prelucrarea, finisarea si decorarea prajiturilor si torturilor

  • Prelucrarea ciocolatei si prepararea produselor de ciocolaterie

  • Prepararea torturilor si prajiturilor de eveniment

  • Prepararea si prelucrarea inghetatelor si sorbeturilor

  • Conditionarea semifabricatelor si produselor finite de cofetarie

  • Ambalarea, depozitarea si manipularea produselor finite de cofetarie

  • Asigurarea calitatii si sigurantei alimentului semifabricatelor si produselor finite de cofetarie

PROGRAMUL DE CALIFICARE

Programul de calificare COFETAR, reprezintă modalitatea prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile în care doresc acest lucru, sau au deja experiență în domeniu dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru.

CUI SE ADRESEAZĂ

Programul de evaluare se adresează tuturor persoanelor care:

  • doresc să obţină o calificare în domeniu;

  • dețin cunoștințe teoretice si experienţă practică (cunosc meserie) dar nu pot face dovada calificării;

ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)

Procesul de evaluare este etapizat și presupune aplicarea unor metode și instrumente de evaluare destinate recunoașterii cunoștințelor și abilităților profesionale dobândite pe căi non-formale sau informale, și au urmat un program de formare profesională în acest sens. Evaluarea se face pe baza STANDARDULUI OCUPAȚIONAL și oferă garanția că persoana certificată a demonstrat că are cunoștințele și deprinderile necesare efectuării activităților descrise în acest standard.

METODE ȘI INSTRUMENTE DE EVALUARE CE POT FI UTILIZATE

  • Test scris – proba scrisă ce va urmări testarea cunoștințelor teoretice;

  • Întrebări orale și observare directă în condiții reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice);

TIP CERTIFICAT OBȚINUT

Certificat de Calificare Profesională, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii Solidarității Sociale și Ministerul Educației, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.

DURATA

Procesul de evaluare poate dura 130 de zile, de la data înregistrării cursului, iar la final, are loc examenul de absolvire

ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE:

  1. Copie carte de identitate
  2. Copie certificat de naștere
  3. Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)
  4. Copie act de studii (minim 10 clase)

 

Dacă vă interesează calificarea, vă rugăm să ne contactați telefonic la 0746041550