Ospatar

Ospatar

COD C.O.R./N.C.: 513102


Durata: 18 săptămâni


Acreditat: Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.



Certificat acreditat ANC (diploma) – Certificatele obținute au valabilitate permanentă și sunt recunoscute național și la nivelul Uniunii Europene.



Programul de calificare reprezintă cea mai rapidă modalitate prin care persoanele se pot califica, şi/sau pot obţine un certificat de calificare în condițiile în care au deja experiență în domeniu.



Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare. Trebuie să aveți minim 10 clase terminate.


DESCRIEREA CALIFICĂRII


Ospãtarul(chelner) asigurã servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate, într-un local de alimentatie publicã. Serveşte la cererea consumatorilor preparate culinare, bãuturi si alte produse comestibile. Obiectivul minimal pe care-l urmãreste este satisfacerea momentanã a consumatorului, iar obiectivul maximal este sã-l convingã pe acesta cã, de fiecare dată când va reveni, va avea aceleasi satisfactii. Efectul astfel obtinut se va materializa în planul ridicat al încasărilor, în afluxul consumatorilor. Serviciul propriu-zis constă în primirea cliențilorșsi stabilirea relatiei cu acestia (salutul, informarea lor sugestivã, verbală si prin listă, informarea și sfătuirea clienților în alegerea preparatelor, etc).


DESCRIEREA PROGRAMULUI DE EVALUARE 

Programul de calificare OSPĂTAR reprezintă modalitatea prin care persoanele pot obține o calificare, sau în condițiile în care au deja experiență în domeniu dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru.



CUI SE ADRESEAZĂ

Programul de evaluare se adresează tuturor persoanelor care:

  • doresc să obţină o calificare în domeniu;
  • dețin cunoștințe teoretice si experienţă practică (cunosc meseriedar nu pot face dovada calificării;

ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)

Procesul de evaluare este etapizat şi presupune aplicarea unor metode şi instrumente de evaluare destinate recunoaşterii cunoştinţelor şi abilităţilor profesionale dobândite pe căi non-formale sau informale, şi au urmat un program de formare profesională în acest sens. Evaluarea se face pe baza STANDARDULUI OCUPAŢIONAL şi oferă garanţia că persoana certificată a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor descrise în acest standard.

Metode si instrumente de evaluare ce pot fi utilizate

  • Test scris cu itemi obiectivi (proba scrisă ce va urmări testarea cunoştinţelor teoretice);
    ;
  • Întrebări orale şi observare directă în condiţii reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice);
COMPETENŢE OBȚINUTE
1. Aplicarea noțiunilor de bază civice și social-organizaționale în domeniul turismului 2. Aplicarea normelor igienico-sanitare specifice bucătăriilor și de siguranța alimentelor 3. Aplicarea normelor normelor de protecție a mediului, prevenirea și combaterea risipei alimentare și a deșeurilor alimentare 4. Respectarea drepturilor consumatorului cu referire la cantitatea/calitatea/prezentarea preparatelor 5. Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turismului și alimentației 6. Aplicarea principiilor nutriției sănătoase și echilibrate 7. Asigurarea calității materiilor prime și auxiliare, a semipraparatelor și preparatelor culinare 8. Aplicarea noțiunilor de bază despre organizarea activităților specifice în bucătărie 9. Efectuarea operațiilor primare asupra materiilor prime și auxiliare 10. Realizarea semipreparatelor culinare 11. Realizarea preparatelor culinare 12. Prezentarea estetică a preparatelor culinare 13. Aplicarea noțiunilor de evidență operativă specifice activității din bucătărie
ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE

1. Copie carte de identitate

2. Copie certificat de naștere

3. Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)

4. Copie act de studii (minim 10 clase)

TIP CERTIFICAT OBȚINUT
Certificat de Calificare Profesională,, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.
DURATA
Procesul de evaluare poate dura 130 de zile, de la data înregistrării cursului, iar la final, are loc examenul de absolvire

Dacă vă interesează calificarea, vă rugăm să ne contactați telefonic la 0746041550