Bucatar
April 22, 2023 2023-09-21 18:12Bucatar
COD C.O.R./N.C.: 51222.1
Durata: 18 săptămâni
Acreditat: Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional. Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare . Trebuie să aveți minim 10 clase terminate.
Certificat acreditat ANC (diploma) – Certificatele obținute au valabilitate permanentă și sunt recunoscute național și la nivelul Uniunii Europene.
Programul de evaluare reprezintă o modalitate prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile, doresc să se aslifice în domeniu, sau care au deja experiență dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru.
Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare. Trebuie să aveți minim 10 clase terminate.
DESCRIEREA CALIFICĂRII
Bucãtarul realizeazã preparate culinare dupã diferite retete care sã satisfacã exigentele consumatorilor. În acest scop, el se ocupã de pregãtirea produselor alimentare pentru gãtit. Mãsoarã cantitãtile necesare, le amestecã progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupã ce preparatele culinare au fost pregãtite, urmeazã împãrtirea lor în portii.
Bucãtarul utilizeazã în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul cãrora transformã alimentele în preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satârul, robotul de bucãtãrie, masini de curãtat si de tãiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.
DESCRIEREA PROGRAMULUI DE CALIFICARE
Programul de calificare BUCĂTAR reprezintă modalitateA prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile în care doresac acest lucru, sau au deja experiență în domeniu dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru.
CUI SE ADRESEAZĂ
Programul de evaluare se adresează tuturor persoanelor care:
- doresc să obţină o calificare în domeniu;
- dețin cunoștințe teoretice si experienţă practică (cunosc meserie) dar nu pot face dovada calificării;
ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)
Procesul de evaluare este etapizat şi presupune aplicarea unor metode şi instrumente de evaluare destinate recunoaşterii cunoştinţelor şi abilităţilor profesionale dobândite pe căi non-formale sau informale, şi au urmat un program de formare profesională în acest sens. Evaluarea se face pe baza STANDARDULUI OCUPAŢIONAL şi oferă garanţia că persoana certificată a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor descrise în acest standard.
Metode si instrumente de evaluare ce pot fi utilizate
- Test scris – proba scrisă ce va urmări testarea cunoştinţelor teoretice;
- Întrebări orale şi observare directă în condiţii reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice);
COMPETENŢE OBȚINUTE
1. Aplicarea normelor de securitate și sănătate în muncă și a reglementărilor în domeniul situațiilor de urgență specifice bucătăriilor și spațiilor anexe aferente
2. Aplicarea normelor igienico-sanitare specifice bucătăriilor și de siguranța alimentelor
3. Aplicarea normelor normelor de protecție a mediului, prevenirea și combaterea risipei alimentare și a deșeurilor alimentare
4. Respectarea drepturilor consumatorului cu referire la cantitatea/calitatea/prezentarea preparatelor
5. Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turismului și alimentației
6. Aplicarea principiilor nutriției sănătoase și echilibrate
7. Asigurarea calității materiilor prime și auxiliare, a semipraparatelor și preparatelor culinare
8. Aplicarea noțiunilor de bază despre organizarea activităților specifice în bucătărie
9. Efectuarea operațiilor primare asupra materiilor prime și auxiliare
10. Realizarea semipreparatelor culinare
11. Realizarea preparatelor culinare
12. Prezentarea estetică a preparatelor culinare
13. Aplicarea noțiunilor de evidență operativă specifice activității din bucătărie
ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE
1. Copie carte de identitate
2. Copie certificat de naștere
3. Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)
4. Copie act de studii (minim 10 clase)